Autorom diela, ktoré získa najúspešnejšia nahrávka - GRAND PRIX SVETOZÁRA STRAČINU 2019 - je sochár JÁN ŤAPÁK.

Cena bude odovzdaná na Galakoncerte spojenom s vyhlásením výsledkov medzinárodnej súťažnej prehliadky, ktorý sa bude konať dňa 28. marca 2019 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu, Mýtna 1, Bratislava.

Galakoncert odvysiela v priamom prenose Rádio Regina.

GPSS_2019_Prize_web.jpg Akademický sochár JÁN ŤAPÁK sa od roku 1989 venuje sochárstvu, kresbe a voľnej výtvarnej tvorbe.

V roku 1996 vytvoril scénu pre Slovenské Národné Divadlo, Balet I. Stravinskij - Svätenie jari. V roku 2004 mu bolo udelené štipendium The Pollock - Krasner Foundation. V roku 2010 zorganizoval veľkú výstavu „Samuraji", nad ktorou prebral patronát japonský veľvyslanec Yoshio Nomoto.

Medzi významné diela patrí aj jeho socha „Slovensko, srdce Európy", ktorú vytvoril pre OSN v kenskom hlavnom meste Nairobi a päťmetrová monumentálna bronzová socha „Knieža Laborec" pre slovenskú dedinu Habura. Ako výtvarník sa zúčastnil na výtvarnom dotvorení slovenského pavilónu EXPO 2000 Hannover.

Výtvarne dotvoril také hotely, ako sú hotel Marrol's v Bratislave, hotel Crowne Plaza v Bratislave, Grand Hotel Kempinski Vysoké Tatry, hotel Double Tree by Hilton Košice, Tulip House Boutique Bratislava. Pre umelecký súbor Lúčnica vytvoril scény k programom Karpaty, Slovenský triptych a Mladosť a krása.

Svoje výtvarné diela má v súkromných zbierkach v USA - Chicago, Dallas, Fínsko - Helsinki, Nemecko, Taliansko, Rakúsko. Má za sebou niekoľko desiatok spoločných aj samostatných výstav. Jeho najvýznamnejšia sa uskutočnila v roku 2015 na západnej terase Bratislavského hradu. V roku 2016 mal výstavu v Londýne na slovenskom veľvyslanectve, v roku 2017 výstavu v Slovenskom inštitúte v Moskve, v roku 2017 v Savoy Gallery v Bratislave a v 2018 sa uskutočnila veľká výstava v Danubiane s názvom „V srdci", za ktorú bol Ján Ťapák v 2019 laureátom Krištáľového krídla.